filodeegtaart

Filodeegtaart met spinazie en geitenkaas

Hier mag je mij ‘s nachts voor wakker maken! Ik ben dol op filodeegtaart, lekker knapperig filodeeg met groente en een pittige kaas. Het filodeeg koop ik vaak bij de Turkse supermarkt, daar koop je voor nog geen 2 euro, een heel pakket met filo vellen. Ideaal voor het maken van deze taart. Spinazie doet het altijd goed in hartige taarten, de combinatie met geitenkaas is subliem. Je kan ook fetakaas nemen, dat is lekker pittig van smaak. Ook een ware smaaksensatie.

filodeegtaart

Ingrediënten voor 1 taart
4 vellen filodeeg (grote vellen)
600 gr verse spinazie
2 rode uien
3 tenen knoflook
3 plakken Parmaham
4 eieren
125 ml crème fraîche
150 gr geitenkaas
Paprikapoeder
Olijfolie
Peper en zout
Paneermeel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Hak de knoflook fijn en fruit deze aan in een grote wok met olijfolie.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Voeg pas nieuwe spinazie toe als de vorige lading geslonken is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout. Als je klaar bent, laat je het geheel uitlekken in een zeef.

Snij de rode uien in halve ringen.

Kluts de eieren luchtig en meng de crème fraîche door de eieren. Breng dit op smaak met peper en zout.

Bestrijk een vel filodeeg met wat olijfolie en bestrooi deze met paprikapoeder. Leg vervolgens een nieuw vel er op, deze bestrijk je ook weer met olie en paprikapoeder. Ga zo door tot je 4 vellen op elkaar gestapeld hebt.

Neem een springvorm en bekleed de onderkant met bakpapier. De zijkanten vet je in met bakspray of wat boter of olie.

Verdeel het deeg over de springvorm en strooi een laagje paneermeel op de bodem van de taart. Dit voorkomt dat de bodem nat wordt.

Verdeel de spinazie over de bodem en leg de uienringen er boven op.

Leg de Parmaham over de spinazie en giet het eimengsel erover heen.

Verkruimel de geitenkaas over de taart en vouw de taart dicht met het overgebleven deeg. Je vouwt de vellen naar binnen.

Bestrijk de taart met iets olijfolie en strooi er paprikapoeder over.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af op 200 graden. Wordt de bovenkant te donker, deze de filodeegtaart dan af met wat aluminiumfolie.

filodeegtaart

Snelle goulash met kip
Klassieke Hummus
Bewaar
16 Comments
  • Rianne

    12 oktober 2016 at 19:45 Beantwoorden

    Super lekker recept. Ik heb alleen de parmaham vervangen door runderrookvlees. Heerlijk!

  • Chantalle Boom

    2 september 2016 at 12:35 Beantwoorden

    Vorige week gemaakt en hij was heerlijk. Parmaham heb ik niet gemist (weggelaten vanwege een vegetariër in ons midden). Was werkelijk subliem: vanavond maak ik m weer!

  • Thea

    31 januari 2016 at 17:49 Beantwoorden

    Hij staat in de oven :)! Ben benieuwd! \r\n\r\nMocht ik over hebben, is het mogelijk de rest morgen nog een keer op te warmen?

    • Annika

      1 februari 2016 at 10:16 Beantwoorden

      Ja hoor, dat kan prima!

      • Thea

        3 februari 2016 at 19:20 Beantwoorden

        Dankjewel! Het was nog heerlijk!\r\nEn is invriezen ook mogelijk :)? En zo ja, moet het dan helemaal afgekoeld zijn?\r\nAlvast bedankt!

  • anja

    16 februari 2015 at 19:32 Beantwoorden

    Wat ziet dat er lekker uit

  • Bertine

    16 december 2014 at 08:52 Beantwoorden

    Hoi, \r\nIk wil deze taart graag maken, maar dan niet als grote taart, maar als kleine taartjes. Hoe lang moeten ze dan in de oven? \r\nGroetjes Bertine

    • Pauline

      16 december 2014 at 13:15 Beantwoorden

      Ik zou de baktijd halveren. De kleine taartjes zijn veel sneller klaar. Leuk idee trouwens.

  • Rita

    15 oktober 2014 at 18:22 Beantwoorden

    Heerlijke taart van filodeeg met spinazie en geitenkaas. Alleen de taart was nog vrij vochtig aan de binnenkant. Had alles klaargemaakt zoals aangegeven stond.

  • sara

    25 juni 2014 at 20:27 Beantwoorden

    Hee Pauline,\r\n\r\nIk vroeg me af of ik ipv ham, gehakt of kip kan gebruiken? Echt een super recept! Love je blog! Gr Sara

    • Pauline

      26 juni 2014 at 10:27 Beantwoorden

      Ja hoor dat gaat prima. Wel even bakken vantevoren.

  • Simone

    6 februari 2014 at 16:41 Beantwoorden

    Zou je deze een dag van te voren kunnen maken en dan bijna afbakken en de volgende dag helemaal afbakken ? Of is ie dan niet meer zo lekker knapperig ?

    • Pauline

      6 februari 2014 at 20:33 Beantwoorden

      Dat kan wel. Dek hem dan alleen even af, anders wordt het filodeeg te donker.

  • Raphaelle

    19 januari 2014 at 17:30 Beantwoorden

    Ik wil dit recept ook heel graag maken. Maar wat kan ik als alternatief gebruiken van geitenkaas? Groetjes

  • Anne-Ruth Dekker

    21 december 2013 at 14:05 Beantwoorden

    Heerlijke taart hoor. Ging gisteravond bij vrienden eten en ze had dit gemaakt, leuk!

Plaats een reactie