Recept gepofte zoete aardappel

Zoete aardappel bereiden: 8 manieren

Zoete aardappel, wij zijn er dol op. Het is super veelzijdig, lekker en gezond. Zoete aardappel bereiden kan op heel veel manieren. In dit artikel lichten we 8 manieren uit en daarbij geven we natuurlijk inspiratie voor lekkere zoete aardappel recepten. Je kunt zoete aardappel koken, bakken, roosteren in de oven of verwerken in een soep. Wij vinden het altijd lekker om zoete aardappel te combineren met hartige, wat meer pittige smaken. Dit is een fijne tegenhanger van het zoete van de zoete aardappel. Ga jij zoete aardappel bereiden? Met deze 8 tips kun je eindeloos variëren.

1. Zoete aardappelen koken

rode vegetarische curry

Zoete aardappel koken doe je op dezelfde manier als de ‘gewone’ piepers. Het is heel simpel. Je schilt de zoete aardappelen met een schilmesje en snijd ze vervolgens in gelijke stukken. Ik halveer ze meestal. Was de zoete aardappelen en zet ze om in ruim kokend water met wat zout. Kook de zoete aardappelen in ongeveer 15- 20 minuten gaar. Een zoete aardappel is gaar als je er met een vork inprikt en hij direct van je vork afglijdt. Giet de zoete aardappelen af en laat ze even droogstomen (in een pan zonder deksel laten drogen).

Gewoon gekookte zoete aardappel eten vinden wij een beetje saai. Maar het is de ideale basis voor een lekkere zoete aardappelstamppot.

2. Zoete aardappel bakken in de pan

Gebakken zoete aardappel

Gebakken zoete aardappelen zijn superlekker. Je schilt de zoete aardappelen en snij deze in plakjes van ongeveer een 0,5 cm dikte of blokjes van 1,5 cm. Doe de blokjes in een mengkom en breng op smaak met ras-el-hanoutkruiden (of iets anders wat je lekker vindt) en 1 eetlepel olijfolie er door. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en bak de zoete aardappelblokjes in ongeveer 6-7 minuten rondom bruin. Haal de blokjes uit de pan. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Dit recept van gebakken zoete aardappel met broccoli is een aanrader.

3. Zoete aardappelfriet maken

Zoete aardappelfriet airfryer

Je kunt zoete aardappelfriet in de Airfryer of in de oven maken.

Zoete aardappelfriet uit de airfryer

Verwarm de airfryer voor op 180 graden. Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel. Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte. Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toeHussel het geheel goed door elkaar en doe de frieten in het mandje van de Airfryer. Frituur de zoete aardappel friet in ongeveer 15 minuten op 180 graden. Hussel het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden. Lees het recept voor zoete aardappelfriet uit de Airfryer hier na.

Zoete aardappelfriet uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel en verwijder oneffenheden met een mesje. Ik schil de aardappelen niet, maar als je dit fijner vindt, kan dit natuurlijk wel. Snij de zoete aardappel in plakken en vervolgens in repen van ongeveer 0,5 cm dikte. Doe de frieten in een kom en voeg alle specerijen toe. Hussel het geheel goed door elkaar en spreid de frieten uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin in de oven. Meng het tussentijds even door elkaar, zodat alle zijdes krokant worden. Lees het recept hier na.

4. Zoete aardappel poffen

Gezonde airfryer recepten

Zoete aardappel poffen is superlekker en makkelijk. Je kunt lekker variëren met verschillende toppings. Zo pof je zoete aardappel in de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappelen en dep ze droog. Smeer de zoete aardappelen in met wat olijfolie. Prik de bovenkant een paar keer in met een vork. Zet de zoete aardappelen 45-90 minuten in de oven op 200 graden. Maak in de tussentijd de vulling. Haal de gepofte zoete aardappels uit de oven en snij ze open met twee vorken. Bestrooi de binnenkant met peper en zout en garneer met de vulling. Dit recept van gepofte zoete aardappel met chorizo is een aanrader. Maar deze met zalm is ook erg lekker.

5. Zoete aardappelpuree

zoete aardappelpuree

Zoete aardappelpuree is de perfecte basis voor stamppotjes. Maar ook lekker als bijgerecht. In plaats van gewone puree of piepers. Of gebruik het in een ovenschotel. Zo maak je zoete aardappel puree:

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken van 3 x 3 cm. Spoel af onder de kraan. Kook de aardappelen in ongeveer 15 – 20 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout. Giet de aardappelen af. Verwarm in de tussentijd de melk. Stamp de aardappels fijn met een stamper en voeg de melk en boter toe. Stamp het geheel fijn tot een zachte zoete aardappel puree. Breng op smaak met peper en zout. Lees hier het recept voor zoete aardappelpuree na.

6. Zoete aardappelgratin

zoete aardappelgratin

Zoete aardappelgratin is echt comfortfood wat ons betreft. En het is supermakkelijk om te maken. Even voorbereiden en daarna, hup de oven in. Zo maak je zoete aardappelgratin:

Schil de zoete aardappelen en snij ze in dunne plakjes, bij voorkeur met een mandoline.  Was de plakjes en dep ze vervolgens droog. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de aardappelplakjes dakpansgewijs over de schaal. Klop in een kom 2 eieren met 250 ml melk, 1 teen knoflook en een flinke hand kaas op. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en giet het over de aardappelen. Bak de zoete aardappelgratin in ongeveer 30 minuten af op 180 graden in een voorverwarmde oven. Deze variant met chorizo is ook erg lekker.

7. Zoete aardappel uit de oven

Zoete aardappels uit de oven

Zoete aardappel roosteren in de oven is de manier die we het meest gebruiken. Het is makkelijk en je kunt de zoete aardappels lekker op smaak brengen met kruiden en specerijen. Zo doe je dat:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Boen de zoete aardappels goed schoon, snijd ze doormidden en daarna nog een keer door de helft zodat er parten ontstaan. Doe 2 el olijfolie in een kommetje en meng de specerijen door de olie. Breng op smaak met peper en zout. Hussel de olie door de zoete aardappelparten en leg ze in een braadslede. Doe dat in een enkele laag (dus niet op elkaar) zodat de aardappels voldoende ruimte hebben om mooi bruin te bakken (wanneer je ze op elkaar legt kook je ze eerder, dan dat je ze bakt). Zet de zoete aardappels 30 minuten in de oven en schud ze af en toe om. Breng eventueel op smaak met zout en peper. In dit recept gebruiken we garam masala als smaakmaker en dat is echt een heerlijke combinatie.

8. Zoete aardappelsoep maken

soep van zoete aardappel

Zoete aardappelsoep is heerlijk voor op koude herfst of winterdagen. Ideaal voor als je zoete aardappel over hebt. Je kunt heel eenvoudig andere restjes groenten aan de zoete aardappelsoep toevoegen. Breng het op smaak met lekkere kruiden en specerijen en je hebt een hartverwarmend kommetje soep. Zo maak je zoete aardappelsoep:

Snipper ui en snijd knoflook in dunne plakjes. Doe al deze ingrediënten met de olie in een pan met een dikke bodem. En bak op laag vuur voor 5 minuten zodat de smaken vrijkomen. Snijd de schil van de zoete aardappel en hak in gelijke blokjes van ongeveer 1,5cm. Voeg toe aan het uimengsel en bak 7 minuten rustig mee. Voeg kippenbouillon toe en laat op laag vuur 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep mooi glad met een staafmixer en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Voeg wortel en gember toe voor extra smaak, het recept vind je hier.

 

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in