tomatensoep

Italiaanse tomatensoep

Het is weer maandag en de werkweek is (helaas) weer begonnen. Na een lekker weekend met volop uitjes, feestjes en partijen, is die eerste dag toch weer even afzien. Waarschijnlijk heb je nu geen zin om urenlang in de keuken te staan! Welnu, dan heb ik een perfect recept voor Italiaanse tomatensoep voor je. Heel erg makkelijk en zeer voedzaam, goed begin van de week toch? Wel even de boodschappen doen, maar daarna kan je lekker op de bank gaan hangen, terwijl je soep staat te pruttelen op het vuur.

tomaten

Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kg gemengde tomaten
2 uien
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 scheutje rode wijn
125 ml zure room
0,5 ltr groente bouillon
2 takjes oregano of 1 tl gedroogde oregano
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
Handjevol basilicum
Peper en zout
Olijfolie

Bereidingswijze
Voor de tomaten heb ik een mix van verschillende tomaten genomen, trostomaten, gele tomaten, pommedori, kerstomaatjes etc. Je kan de soep uiteraard ook van 1 kg tomaten van dezelfde soort maken, maar ik vond het wel leuk om een mix te gebruiken. De ene tomaat is wat zoeter dan de andere en dit geeft een mooie smaak af.

Was de tomaten en halveer de grote tomaten. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi dit met olijfolie en zout en peper. Laat de tomaten ongeveer 15 minuten onder de grill staan (ongeveer 250 graden). Deze stap kan je eventueel achterwege laten, maar door het grillen, komt er een mooie zoete smaak vrij.

Pel en snipper de ui en hak de rode peper en de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en fruit de groente aan. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat de smaken goed in elkaar trekken. Blus dit mengsel af met een scheutje rode wijn.

Voeg de gegrilde tomaten toe en de halve liter bouillon. Voeg de tijm en de oregano toe en laat het mengsel minimaal een kwartiertje pruttelen.

Pureer het geheel met een staafmixer. Breng de tomatensoep eventueel nog wat op smaak met zout. Voeg tenslotte nog wat verse basilicum toe en leg een el zure room in het bord.

Lekker met een ciabatta broodje erbij!

tomatensoep

 

Marokkaans lamsvlees
Mexicaanse burgers van mijn zusje
Bewaar
16 Comments
  • Lisan715

    20 maart 2017 at 15:25 Beantwoorden

    Vandaag klaar gemaakt ! Ontzettend lekker en vol van smaak ! Aanrader !

  • Tejo Hagen

    16 mei 2016 at 19:39 Beantwoorden

    Heerlijk soepje, we hebben genoten, en inderdaad snel klaar. Tweede pinksterdag zal\r\nnooit meer hetzelfde zijn.\r\n\r\nTejo en Lutgard

  • Gladys

    25 oktober 2015 at 18:56 Beantwoorden

    Vandaag deze heerlijke soep weer gemaakt! Wat een super recept…

  • Eline

    6 oktober 2015 at 11:16 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nHeb je een groot of een klein blikje tomatenpuree gebruikt?\r\n\r\nGroetjes!

  • Lieke pouw

    15 april 2015 at 18:11 Beantwoorden

    Hoi ik ben nog jong maar ik hou van koken ik ga het eten en het ziet er lekker uit. Ik hoop dat je meer biologische recepten gaat maken voor een dieet bijvoorbeeld.

  • Nicoline

    2 april 2015 at 11:03 Beantwoorden

    Haal je de velletjes van de tomaten af?

  • Nicoline

    2 april 2015 at 11:03 Beantwoorden

    Haal je de velletjes van de tomaten af of worden die ook gepureerd?

  • Danique

    6 maart 2015 at 11:39 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk wil graag je recept een keertje gaan uitproberen maar heb een vraagje over de rode wijn. Maakt het nog iets uit welke rode wijn je gebruikt, of die vers open moet zijn of juist al wat langer moet staan? Bovendien drink ik zelf niet vaak rode wijn, dus is ook jammer als dan de rest van de fles blijft staan, is er eventueel nog een alternatief voor de rode wijn?

    • Pauline

      6 maart 2015 at 18:50 Beantwoorden

      Je zou het eventueel weg kunnen laten. En anders zou ik een klein flesje huiswijn kopen. Anders is het zonde van het geld.

  • Ellen

    12 februari 2015 at 18:28 Beantwoorden

    Heerlijk! Heb de soep al een aantal keren gemaakt. Ik neem bijna 2 kg trostomaten en bijna 750ml-1liter groente/runderbouilon. Vandaag ook nog 2 grote puntpaprika’s toegevoegd (ook eerst in de oven, samen met de tomaten). Ook doe ik paar gekneusde tenen knoflook (in de schil) in de ovenschotel. Later ook in de pan, maar eerst schilletjes eraf. Rode peper had ik vandaag niet in huis, opgelost met een theelepeltje sambal. In de bouillon laat ik soepballetjes zachtjes meegaren (de kinderen ‘eisen’ balletjes in de soep

  • monica

    31 december 2014 at 13:55 Beantwoorden

    Beste Pauline;\r\n\r\nMet rode peper bedoel je een spaanse peper of rode paprika?

  • Liza

    30 juli 2014 at 15:00 Beantwoorden

    Een halve deciliter is 50 ml. Klopt dat wel? Het lijkt me zo weinig, 500 ml klinkt logischer.

    • Pauline

      30 juli 2014 at 15:59 Beantwoorden

      oeps nee, dat moet 0,5 liter zijn, ik heb het aangepast.

  • Elke

    9 juni 2014 at 22:21 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nWat een heerlijke soep! \r\nLauwwarm zonder zure room is het heerlijk op warme dagen. (naast een frisse salade)

Plaats een reactie