doperwtensoep

Doperwtensoep met gerookte forel

Van bijna iedere groente is wel soep te maken. Sinds ik een staafmixer heb, doe ik dit dan ook regelmatig. Vers gemaakte doperwtensoep is erg makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. Dan proef je wel degelijk een verschil met soep uit blik of zak. Dat vind ik dan ook echt niet lekker meer. Deze doperwtensoep is lekker fris en zomers. Ideaal gerechtje voor warme dagen. De combinatie met de geroookte forel is echt subliem, al zeg ik het zelf. Probeer het eens uit, ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Ingrediënten voor 1,5 liter soep
1 liter groente bouillon
2 gerookte forelfilets
125 ml zure room
20 gr boter
25 gr bloem
400 gr doperwten (vers of uit de vriezer)
1 teen knoflook
1 ui
1 bosui
10 gr bieslook
Peper en zout

Bereidingswijze
Smelt de boter in een soep pan. Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan in de boter totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit met een pollepel totdat er een zandachtige structuur ontstaat. Dit kan je voelen door een beetje van de roux tussen je duim- en wijsvinger te wrijven.

Als de bloem is opgedroogd voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Roer de soep met een garde en zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan. Voeg vervolgens de doperwten toe en laat deze in ongeveer 6 minuten gaar koken. Als de erwten gaar zijn, pureer je de soep met een staafmixer. Mix de soep zo lang mogelijk, zodat er niet teveel velletjes achter blijven. Laat de soep nog even kort doorkoken.

Hak in de tussentijd de bieslook fijn en snij de bosui in ringetjes. Snij de forel in grote stukken van ongeveer 6 cm. Doe de soep in een groot bord en leg de forelfilets in het midden. Strooi de bieslook en de bosui over de soep. Voeg tenslotte drie theelepels met zure room toe aan ieder bord. Dit zorgt voor een frisse finishing touch. Lekker met een ciabatta broodje er bij!

doperwtensoep

Chocolademousse taart met sinaasappel
Appelcrumble met hazelnoten
Bewaar
No Comments

Plaats een reactie