appelkruimeltaart-met-gele-room

Appelkruimeltaart met gele room

Mijn eerste kennismaking met appelkruimeltaart was onwaarschijnlijk die van mijn oma. In menig restaurant staat grootmoeders appeltaart op de kaart. Nostalgie heet dat. I love it! Maar dan wel een moderne versie, dus geen grootmoeders appeltaart maar die van mij, een bijna dertiger. Met een heerlijk laagje gele room mee gebakken is deze taart om te smullen.

De gele room geeft de taart iets zachts en de kruimels boven op geven een lekkere crunch. Hoe fancy een taart ook mag zijn, een stukje Oerhollandse appeltaart gaat er altijd wel in. Het is even een klusje, maar het resultaat is het zeker waard. Een knapperige bodem met fluweelzachte gele room. Daarbovenop frisse stukjes appel met een knapperige crumble er bovenop. Ik zou er lekker slagroom bij serveren, of een bolletje ijs.

appelkruimeltaart-met-gele-room

Ingrediënten gele room
500 ml volle melk
4 eidooiers
1 zakje vanillesuiker
60 gram suiker
25 gram bloem

Zo maak je de gele room
Klop de eidooiers met de suiker en de vanillesuiker luchtig totdat het bijna wit wordt. Kook in de tussentijd de melk. Voeg de gezeefde bloem toe aan het ei-suiker mengsel en meng dit glad. Voeg een scheutje koude melk toe als het mengsel niet glad wordt.Voeg de warme melk al roerend toe, goed roeren anders ontstaan er klonten. Doe het hele mengsel terug in de pan en breng het ongeveer 5 – 10 minuten aan de kook. Blijf roeren totdat er een dikke vla ontstaat.

Als het mengsel dik genoeg is laat je het afkoelen, in de tussentijd wel af en toe roeren zodat er geen velletjes ontstaan. Als het mengsel helemaal afgekoeld is zet je het in de koelkast om nog meer op te stijven.

Ingrediënten appeltaart 
6 goudreinetten
300 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
175 gram koude boter
1 ei
1 zakje vanillesuiker
2 tl kaneel
1 citroen

Zo maak je de appeltaart
Meng de bloem met de basterdsuiker. Doe hierbij de rasp van de schil van de citroen (alleen het gele). Voeg de helft van de in blokjes gesneden boter toe en kneed met je handen tot een deeg. Voeg het los geklopte ei en de rest van de boter toe en blijf kneden totdat je een bal kunt vormen. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil de appelen en snijdt deze in plakjes. Voeg wat citroensap, een zakje vanillesuiker en de kaneel toe en laat de smaken in de appel trekken.

Ingrediënten kruimeldeeg
50 gram boter
50 gram bloem
50 gram suiker
75 gram geschaafde amandelen

Zo maak je kruimeldeeg
Meng de boter, suiker en de bloem totdat er een soort van broodkruimels ontstaan. Als het mengsel korrelig is voeg je de geschaafde amandelen toe. Meng deze er goed doorheen.

De complete taart voor 10 personen:
Vet een sprinvorm van 25 cm in met boter en bestuif deze met bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleedt de vorm hiermee. Druk de randen goed aan, als er gaten ontstaan kan je deze opvullen met deeg. Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.

appelkruimeltaart-met-gele-room-2

Breng een royale laag gele room aan op het deeg.

appelkruimeltaart-met-gele-room

Leg hier bovenop de suiker-kaneel appeltjes en druk deze licht aan. Sluit vervolgens af met het kruimeldeeg, bestrooi de hele taart hiermee.

Doe de taart 60 minuten in de oven op 175 graden. Wordt de taart tussentijds te donker, dek hem dan af met laagje aluminiumfolie.

appelkruimeltaart-met-gele-room-1

 

 

Pompoensoep
Bewaar
72 Comments
  • Jolinka

    21 maart 2017 at 11:07 Beantwoorden

    Hij was heerlijk!! Wat een heerlijke taart op te bakken zeg!

  • Geertje

    29 januari 2017 at 17:25 Beantwoorden

    Heerlijke appelkruimelvlaai ben helemaal fan

  • Nathalie

    18 december 2016 at 09:02 Beantwoorden

    Ik heb hem drie weken geleden gemaakt! En echt heerlijk. Wel te weinig kruimeldeeg dus heb dubbele portie gedaan. \r\nWil hem vandaag opnieuw maken, wat kan ik doen om het bodemdeeg ook beetje krokant te maken, hij viel uit elkaar de andere keer…?? Beetje paneermeel?

    • Pauline

      19 december 2016 at 11:26 Beantwoorden

      Je kunt er een laagje paneermeel opdoen. Dan wordt hij wat minder nat door de room.

    • Kirsten

      11 januari 2017 at 10:40 Beantwoorden

      Nog een tipje, en ik spreek uit ervaring: een laagje amandelspijs op de bodem onder de room. Neemt het vocht op en smaakt goddelijk! 🙂

  • Melissa van Pierre

    17 november 2016 at 12:25 Beantwoorden

    Hoi Pauline, ik zie dat jij een andere vorm hebt gebruikt dan de beschreven springvorm. Ik heb een keramische vlaaivorm Ø 28 cm, denk je dat het hiermee ook gaat lukken?

    • Pauline

      17 november 2016 at 18:14 Beantwoorden

      Zeker dat kan ook, ik zou het recept dan x 1,5 doen. Dan weet je zeker dat je voldoende deeg hebt.

  • Maaike

    13 augustus 2016 at 13:18 Beantwoorden

    Even een vraag over de gele room. Je noemt: Royale laag gele room. Niet alles dus? Het lijkt mij ook wat veel 500ml melk.

  • Sharon

    6 juli 2016 at 08:54 Beantwoorden

    Heerlijk recept lijkt het mij :-),\r\nHoeveel dagen kan je het bewaren in de koelkast zonder dat het de deeg/smaak etc aantast? Groetjes een taartliefhebber

    • Pauline

      6 juli 2016 at 11:21 Beantwoorden

      Ik zou het max 3 dagen bewaren, maar wedden dat hij dan al lang op is.

  • Maartje

    2 mei 2016 at 19:29 Beantwoorden

    Kun je de room en het deeg een nacht in de koelkast laten staan?\r\n\r\nGroetjes!

  • Elisabeth

    29 april 2016 at 14:02 Beantwoorden

    Ik ga hem nu bakken! Ik ben benieuwd hoe de taart gaat worden!

  • Willy Veerbeek Bent

    25 maart 2016 at 17:32 Beantwoorden

    Ik heb vandaag deze taart gemaakt, bedankt voor het recept.De room smaakte heerlijk(schaal leeggemaakt)Morgen neem ik hem mee naar de verjaardag van onze dochter,Zij vroeg me of ik iets wilde bakken. De taart kan nu uit de oven, het ruikt hier toch lekker\r\nGroetjes Willy

  • Jolanda

    25 maart 2016 at 07:42 Beantwoorden

    Al meerdere malen gemaakt, blijft favoriet hier! 🙂

  • Annie Vd mark

    19 maart 2016 at 18:11 Beantwoorden

    Ik heb de appeltaart ook gebakken ! Ik ben benieuwd hoe hij smaakt .

  • Maria polinder

    1 februari 2016 at 12:04 Beantwoorden

    Afgelopen zaterdag gemaakt met onze jongste zoon van 5. Was leuk.om te doen zonder pakje. Mijn man vond het geweldig met de gele room erin☺. Bedankt voor het recept!!

  • Anita

    30 oktober 2015 at 16:26 Beantwoorden

    Nou Pauline, hij staat in de oven. Ik ben benieuwd!\r\nBedankt voor het delen.\r\nIk had wat deeg over van de bodem. En net iets te weinig voor het kruimeldeeg.\r\nHeb wat bloem bij het deeg van de bodem gedaan, zo krijg je ook weer kruimeldeeg ?

  • Gerda

    26 september 2015 at 14:55 Beantwoorden

    Kan ik deze taart ook al een poosje van tevoren maken en invriezen? En een dag voor de verjaardag uit de vriezer halen om te ontdooien? Of is dat niet mogelijk omdat er room in zit?

  • Anneke

    26 mei 2015 at 14:54 Beantwoorden

    Als je een stukje plasticfolie op de gele room legt tijdens het afkoelen, krijg je geen vel en hoef je niet steeds te roeren.

  • bianca

    15 april 2015 at 14:34 Beantwoorden

    lijkt me heerlijk.

  • bianca

    15 april 2015 at 14:33 Beantwoorden

    weer een fan erbij:)

  • Lindsey

    2 maart 2015 at 18:36 Beantwoorden

    Hallo,\r\nHet lijk me heerlijk! Alleen ben ik niet zo’n fan van amandelen. Zou ik dit kunnen vervangen door iets anders? \r\nGroetjes!

Plaats een reactie